Je bent nu hier: Home > Collectie > Behang > Behangtips

Behangtips

Zelf behangen? Lees eerst onze behangtips!

Hoeveel rollen heb ik nodig?

Veel mensen vinden het lastig om uit te rekenen hoeveel behang zij nodig hebben. In de winkel rekenen wij het graag voor je uit. Om alvast een idee te geven hieronder een rekenvoorbeeld.

Eerst deel je de breedte van de wand door de breedte van de rol (5 / 0.53 = 9,43). Deze uitkomst rond je naar boven af (in dit geval: 10). Dit getal geeft het aantal banen weer dat je nodig hebt. Nu wil je weten hoeveel banen je uit een rol kan halen. Als behang een patroon heeft, tel je deze bij de hoogte van de kamer op (patroon is 22 cm + hoogte kamer 2,70 = 2,92. Dit is de lengte van 1 baan), vervolgens deel je de lengte van de rol door de lengte van de baan (10 / 2,92 = 3,42). Rond dit getal naar beneden af (hier is dat dus 3) en dat is het aantal banen dat je uit 1 rol kan halen. Je hebt dus 10 banen nodig en je kan er 3 uit een rol halen. Je hebt dus 10 / 3 = 3,33 (naar boven afronden) is 4 rollen behang nodig. Het restant kan je eventueel gebruiken om de stukjes boven de ramen of deuren te behangen.

Alvorens je begint.

Wellicht een van de belangrijkste behangtips, het voorwerk. Verwijder eerst het oude behang. Gebruik hiervoor Perfax behangafweek. Dit werkt veel handiger dan met een behangstomer. Voor een mooi resultaat is het van belang dat de ondergrond vlak, schoon en egaal van kleur is en niet teveel zuigt. Repareer eerst de eventuele gaatjes voordat je begint. Als de ondergrond te sterk zuigt kan je het beste eerst voorlijmen en/of voorsausen

Het lijkt misschien een heel gedoe maar dat is het zeker niet. Behangen kan namelijk op twee verschillende manieren en dat heeft alles te maken met het soort behang dat je gebruikt. Je hebt papier- en vliesbehang. Een aantal kwaliteiten vliesbehang wordt als SMART paper aangeboden. De ene is, zoals de naam al zegt, van papier gemaakt. Deze lijm je in op de behangtafel en plak je vervolgens nat op de muur. Met vliesbehang smeer je alleen de wand in met behanglijm. Vervolgens plak je dan de droge banen op je muur. Een plaktafel is dan niet meer nodig! Gebruik voor vliesbehang Decorette Behanglijm, Clearpro of perfax Roll-on lijm.

Probleemwanden? Kom langs in de winkel en leg je probleem voor, bij voorkeur met foto’s. En wij geven je behangtips op maat.

Geen tijd of mankracht om het zelf aan te brengen?

Onze professionele behangers komen net zo graag bij je thuis om de klus te klaren! Dan ben je verzekerd van een optimaal eindresultaat. Zonder gedoe! Wij zijn er om het je gemakkelijk te maken. Als jij zorgt voor de koffie dan zorgen wij dat de klus geklaard wordt!